LADDNING OCH RÄCKVIDD

Laddning hemma och längs vägen

Hur du laddar och vilken el du ”tankar” din laddbara bil med är en viktig del i omställningen mot en mer hållbar mobilitet. Förutom att Kia vill att så många som möjligt ska kunna ställa om till att köra på el (idag är 84% av de bilar Kia säljer i Sverige laddbara och Kia låga genomsnittliga 35 gram/km CO2-utsläpp, jämfört med snittet i Sverige på 72 g/km*), så vill vi underlätta för våra kunder att ”tanka rätt” och så enkelt som möjligt. Därför erbjuder Kia lösningar oavsett om laddar hemma eller längs vägen.

S_480x360_Sorento_6

Ladda längs vägen – CO2 neutral el med Kia Charge

Kia Charge är mobilappen som ger dig tillgång till hundratusentals laddpunkter i Sverige och Europa. Kia Charge är din nyckel till Ionity och koldioxidneutral laddning på väg. Du ser i förväg vilken typ av laddning som finns, vilket pris laddoperatören erbjuder och om laddpunkten är tillgänglig.

• Tillgång till Ionity – ultrasnabb laddning
• Slipp krångel med olika laddbrickor och appar
• All laddning på en faktura

Läs mer om Ionity ultrasnabb laddning
Se laddkarta

kia-ceed-laddkontakt

Ladda hemma – klimatpositivt med Boo Energi

  • Det vanligaste sättet att ladda din elbil eller laddhybrid är att göra det hemma. Tillsammans med Boo Energi kan du nu få 110% klimatpositiv el** från vatten, vind, biobränsle och sol när du köper eller leasar en ny laddbar Kia, samtidigt som du tecknar ett nytt elavtal med Boo Energi.
  • Erbjudande: 100 kr/mån i rabatt på elfakturan i 3 år, värde 3 600 kr
  • Fråga din återförsäljare om erbjudandet från Kia och Boo Energi. När du köper eller leasar en Kia får du samtidigt ett erbjudande på klimatpositiv el från Boo Energi.
  • För hemmaladdning rekommenderas alltid att du installerar en laddbox, eftersom ett vanligt vägguttag inte är anpassat för att belastas med så hög effekt under en längre tid.
** All el som Boo Energi säljer är 100 % förnyelsebar. Därutöver, för varje såld kWh, så klimatkompenserar och investerar Boo Energi ytterligare 10% i hållbarhetsprojekt som ökar andelen förnybar energi globalt. Kompensationen täcker den sålda elens livscykel och lite till. Det är klimatpositiv el.
laddbox_800x800px_v2

 

Laddbox för säkrare hemmaladdning

Med laddbox hemma är du alltid fulladdad direkt från start. Kia erbjuder smidiga laddboxar med hög säkerhet.

• Hög säkerhet vid laddning i hemmet
• Laddbox och installation i färdigt paket
• Skattesubvention ersätter halva kostnaden för laddbox och installation*

Laddning och laddtider

Hur snabbt du kan ladda din elbil beror på en rad faktorer. Det handlar dels om hur mycket effekt (kW) bilens högvoltsbatteri kan ta emot vid laddtillfället, dels om hur mycket effekt som finns tillgängligt från laddaren. Laddar du batteriet till din elbil via en laddbox (vilket Kia rekommenderar) tar det ungefär 6-7 timmar från 10 procent till 100 procent.

I någon av de snabbladdningsstationer, som blir allt vanligare längs det svenska vägarna, tar det allt ifrån 18 minuter upp till 50 minuter från 10 procent upp till 80 procent beroende på vilka elbil du kör. Det smidigaste sättet att hitta rätt bland alla laddstationer är med hjälp av appen Kia Charge; din nyckel till hundratusentals laddstationer i hela Europa.

Mer om laddning

Ionity ultrasnabb laddning

Europas ledande snabbladdningsnätverk med 400 ultrasnabba laddstationer runtom Europa. Med en laddstation var tolfte mil på internationella motorvägar möjliggör Ionity resande.

• Ultrasnabb laddning längs vägen (350kW)
• Bästa pris på Ionity får du med Kia Charge

Räckvidd

Den verkliga räckvidden för en elbil eller laddhybrid beror på typ av bil, körstil och rådande väderförhållanden och underlag. Hur påverkar dessa faktorer energiförbrukningen?

Bilen: Luftmotstånd, total vikt, val av däck, däckens skick och väderförhållanden är faktorer som påverkar bilens räckvidd. Likaså om man har en takbox monterad eller en påkopplad släpvagn. Ju mindre energi som behöver användas för att övervinna rullmotstånd eller temperaturskillnader, desto mer energi kan omvandlas till rörelse (detta gäller förvisso oavsett om det är en fossilbil eller elbil).

Körstil: Hård acceleration och höga hastigheter kan vara lockande, speciellt när du sitter bakom ratten i en elbil som levererar kraften omedelbart. Med lugnare körning uppnår du dock maximalt antal mil.

Väderförhållanden: Utetemperatur, vind och underlag påverkar hur mycket energi som behövs för framdrivningen. Exempelvis gör kallt väder att batteriet måste arbeta hårdare och att drivlinans effektivitet minskar. Förvärmning av bilen och batteriet medan bilen laddas ökar räckvidden.

Tips på hur du kan optimera räckvidden:
• Kör välplanerat och balanserat – då kommer du längre, både på motorväg och i stadstrafik.
• Förvärm bilen före start på vintern och kyl ned bilen före start på sommaren. Gör du det under tiden som bilen laddas så tas energin från elnätet istället för från batteriet samtidigt som du får en behaglig temperatur i bilen när du startar.


Hur mäts räckvidden?

Sedan september 2018 anges räckvidden enligt WLTP-standarden. WLTP står för Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure och är ett världsomspännande harmonierat testprogram som är obligatoriskt för alla tillverkare och möjliggör jämförelse mellan olika laddbara bilar.

Enligt WLTP baseras räckvidden på ett genomsnittligt värde från olika delcykler som stad, landsväg och motorväg under givna förutsättningar, tex. temperatur. I praktiken kan den verkliga räckvidden skilja sig från WLTP-värdena och därför väljer vi att ange ”upp till” innan WLTP-värdet, t.ex. ”upp till 55 mil”. Vid stadskörning kan den verkliga räckvidden vara längre än den som anges enligt WLTP-värdet. Det beror på att den högeffektiva elmotorn i kombination med bromskraftåtervinningen återför energi till batteriet.


Räckvidd för Kias elbilar enligt WLTP:

Kia EV6: Elektrisk räckvidd upp till 528 km beroende på version
Kia Niro EV: Elektrisk räckvidd upp till 463 km.
Kia eSoul: Elektrisk räckvidd upp till 452 km.


Räckvidd på el för Kias laddhybrider enligt WLTP:

Kia Sportage Plug-In Hybrid: räckvidd på el upp till 70 km
Kia Niro Plug-In Hybrid: räckvidd på el upp till 65 km.
Kia Sorento Plug-In Hybrid: räckvidd på el upp till 57 km.
Kia Ceed Plug-In Hybrid: räckvidd på el upp till 50 km.
Kia XCeed Plug-In Hybrid: räckvidd på el upp till 42 km.

suv-range-cykel-kajak-400x280

Laddhybrider

Kia har ett stort utbud av laddbara bilar. De två första laddhybriderna lanserades redan hösten 2017. Därefter har flera elektrifierade modeller lanserats och redan under 2019 hade Kia därför ett av de bredaste modellprogrammen av elektrifierade bilar i Sverige.

EV6_ELP_940x627_IMG_9979_SUP_Beach_Bjorkvik

Elbilar

För dig som vill köra bil med noll koldioxidutsläpp vid körning är en renodlad elbil det bästa alternativet. En ren elbil drivs av en elektrisk motor som du kan ladda upp via ett vanligt eluttag, en snabbladdningsbox eller vid en laddstation.

Kia Sweden AB förbehåller sig rätten att utan föregående meddelande ändra tekniska specifikationer, färger och utrustning. Alla rimliga ansträngningar har gjorts för att innehållet på den här sidan skall vara uppdaterat och korrekt vid publiceringstillfället. Kontakta en lokal Kia-återförsäljare för löpande information. För eventuella felskrivningar eller tekniska fel ansvaras inte. Vissa bilar på bild kan ha utrustning som inte finns att tillgå på den svenska marknaden. Bensinmotorn på plug-in hybrider kan startas även i el-läge för uppvärmning och nedkylning i kupén. På så sätt används batteriet för att förlänga räckvidden, inte för att styra temperaturen i bilen. Vill man undvika att bensinmotorn startas så kan man stänga av luftkonditioneringen, förutsatt att bilen är i elkörläge. Rattvärme och stolsvärme däremot påverkar inte räckvidden. Transportstyrelsen beslutar om utbetalning av klimatbonus enligt bonus malus-modellen. För mer info se transportstyrelsen.se. När vi beräknar förmånsvärdet baseras uträkning på en marginalskatt på 50%. * Skattereduktion styrs av Skatteverket via rotavdrag. Läs mer hos Skatteverket grön teknik
* Källa försäljningsstatistik: Vroom jan-nov 2022.

Teknik och innovation


Kia kommer att lansera 11 nya elbilar fram till 2026 varav sju byggs på E-GMP-arkitekturen, och fyra baseras på befintliga modeller. Våra bilar är utvecklade för att ge dig och dina passagerare en behaglig upplevelse, men säkerheten är vår högsta prioritet. Att använda återvunna material är en del av produktutvecklingen och Kias engagemang för en mer hållbar mobilitet.

V2D – Vehicle-2-device

Vehicle-2-device, V2D, som redan visat sig vara en användbar funktion i Kia EV6, finns även till Kia Niro EV och fungerar som en mobil powerbank där bilen delar med sig av ström för att driva eller ladda andra elektriska produkter. Adaptern förvaras på ett smidigt vis i det främre bagageutrymmet, den så kallade ”frunken”.

E-GMP elbilsplattform

E-GMP är designad exklusivt för elbilar och ger ett flertal fördelar jämfört med våra tidigare plattformar, som var och en har designats för att huvudsakligen husera förbränningsmotorer. Några av fördelarna är större flexibilitet i utvecklingsarbetet, kraftfulla prestanda, ökad räckvidd, utökade säkerhetsfunktioner och större utrymmen för passagerare och bagage.

Vehicle-to-Grid (V2G)

Kia EV9 är förberedd för flera tjänster baserade på den dubbelriktade laddningen:

* Automatisk enkelriktad laddning, Vehicle-1 direction Grid, (V1G) som medger smart laddning, hur och när laddning ska ske.

* Möjligheten att kunna driva ett hus genom ett dedikerat styrsystem (V2H) och/eller till en byggnad (V2B). EV9 med fulladdat batteri 99,9 kWh beräknas kunna driva ett hem i 5 till 10 dagar.

Vehicle-to-Grid (V2G) syftar på möjligheten att bilen kan förse energinätet med el för mer omfattande användning.

I praktiken: Kia EV9 är förberedd för att lagra energi från förnybara källor och därefter skicka tillbaka det till energinätet när exempelvis solen inte skiner eller det är vindstilla. Funktionen kan bidra med att stabilisera elnätet, uppmuntra till användning av mer förnybara energikällor och eventuellt även reducera en enskild kunds elräkning. Fler bilar skulle på det viset kunna agera som virtuella kraftverk som förser samhället med energi.

Uppkopplade tjänster


Via Kia Connect-appen kan föraren synkronisera kalendrar, planera resor med onlinenavigering och få tillgång till bilens funktioner, inklusive trafikinformation, bensin- och laddstationer samt väderprognoser i realtid.

Säkerhet


Våra bilar är utvecklade för att ge dig och dina passagerare en behaglig upplevelse, men säkerheten är vår högsta prioritet. Därför har vi den senaste generationen autobroms, navigationsbaserad adaptiv farthållare, höga betyg i Euro NCAP krocktest, dödavinkelvarningsassistans, Highway driving assist och mycket mer säkerhetsfunktioner beroende på bilmodell.

Smart teknik för bättre säkerhet

För oss på Kia är trafikanternas säkerhet mycket viktig. Genom smarta tekniker vill vi hjälpa våra förare att känna sig ännu tryggare. DRIVE WISE innebär en möjlighet för oss på Kia att införa intelligenta säkerhetssystem, nu såväl som för framtida modellprogram.

Design och kreativitet


Nyutvecklad design, hållbarhet och smarta lösningar ligger till grund för utvecklingen av kommande bilmodeller. Det nya designspråket hittar inspiration från naturen och från mänskligheten. I centrum för designfilosofin står en ny visuell identitet som framkallar positiva krafter och naturlig energi, med kontrasterande kombinationer av skarpa stilistiska element och eleganta former.

Konceptbilar

Upplev framtidens design med elektrifierade bilar, innovativ teknik och mer hållbara materialval.

Kommande modeller

På Kia arbetar vi konsekvent med att stärka modellprogrammet. Vår strategi är att erbjuda laddbara bilar till fler, inte till några få. Här kan du upptäcka Kias kommande nyheter.

Mer hållbar teknik och vision


Utvecklingen av elektrifierade bilar går snabbt. Elektrifierade bilar är idag lika användbara som konventionella bilar och på flera sätt bättre. I en elektrifierad bil kan du njuta av en tyst körupplevelse med lägre eller inga CO2-utsläpp. Idag är utmaningen att bygga ut laddinfrastrukturen i samma takt som marknaden kräver, en fråga som Kia driver både på egen hand och mot regering och riksdag.

100% laddbar försäljning 2024

Vi har sedan 2013 lanserat 8 laddbara bilmodeller i Sverige och är idag marknadsledare på området. Men vi nöjer oss inte där. Vi vill skapa en laddbar rörelse där så många som möjligt ska kunna ställa om till att köra på el. Målet är 100% laddbart år 2024.

Global långsiktig vision

Under vår varumärkesvision att tillhandahålla hållbara mobilitetslösningar har vi åtagit oss att förverkliga koldioxidneutralitet senast 2045, genom våra 3S-aktiviteter. Hållbar mobilitet. Hållbar energi. Hållbar planet.

Scroll to Top